Mijn eerste maand in Vietnam als stagiair

Een maand Vietnam: een nieuw perspectief

Ik sta in terminal 2 van de luchthaven van Dublin, waar een andere opgewonden mountainbiker afscheid neemt van zijn familie en vrienden om naar Zuidoost-Azië te reizen. Met name Ho Chi Minh City (voorheen bekend als Saigon).

Een beetje achtergrond: Mijn naam is Iosac Coleman, en ik ben een levenslange mountainbiker, hardloper en een zeer frequente reiziger. Zozeer zelfs dat ik met plezier zou kunnen bekennen als een 'reisjunkie' als er ooit een AA-equivalente groep zou zijn om aan te biechten. Maar er zit een dubbel addertje onder het gras. Ik was nog nooit buiten het Europese continent geweest en ik zou mezelf niet als een DRUKKE stadsmens beschouwen. Ik ben graag in de stille bergen.

Dit betekent dat ik tot nu toe nooit te ver buiten mijn culturele domein ben geweest. En in deze korte blog ga ik (proberen) mijn eerste maand in Saigon te benaderen... Dus, hier ga ik!

Ten eerste kunnen mensen je alle verbazingwekkende dingen over Vietnam vertellen, en ze kunnen heel poëtisch zijn in hun beschrijving, het maakte me zeker enthousiast toen ik een foto schilderde voordat ik vertrok. Maar dat was het gewoon. Met andere woorden, het was kennis door beschrijving, ik had geen visceraal begrip. Het is het soort ervaring waarvan ik zou zeggen dat het niet kan worden beschreven. Totdat je de gevoelde ervaring hebt gehad. Dit is kennis door kennis.

Kennismaken met Saigon

Toen ik achterop Jacks fiets stapte, wist ik niet dat het verlaten van de internationale luchthaven Tan Son Nhat hetzelfde is als meedoen aan een chaotische school vissen. Motoren zijn overal, zonder specifieke regels (en als er regels zijn, overtreedt iedereen ze). En dan is er de onophoudelijke symfonie van piepen. Onderscheiden of het van achteren of van voren komt, wordt een uitdaging op zich.

Ik begon te begrijpen wat iedereen me had verteld toen we verder het centrum in reden, het enige wat ze weglieten was hoe de dikke, vochtige lucht je strak klemt zodra je de airco verlaat. Waar ik snel achter kwam toen ik de straat op ging.

De energie op straat is bijna voelbaar. Het is een stad afgewisseld door waanzinnige, niet te stoppen motoren en mensen die rondhangen en alles voorbij zien gaan op kleine plastic krukjes langs bijna elk trottoir. Het leven wordt praktisch op straat geleefd. Ik voelde deze prachtige gedeelde liefde voor gezelligheid, overal en altijd.

Je ogen worden continu aangevallen om aandacht, heerlijk ronddwalend. Je neus begint je ook alle kanten op te trekken. Het is een mijnenveld voor je zintuigen. Je bent als een marionet voor alles, en rondlopen om alles te begrijpen is gewoon vermoeiend.

Ik wist dat het zeker een culturele schok zou worden, ik verwachtte verandering... Maar niet op dit niveau. Mijn eerste dag in Saigon had mijn emoties, zoals het woord letterlijk zegt - in beweging! Ze waren overal.

Motoren, motoren en nog eens motoren

Veel van de sfeer in Saigon wordt veroorzaakt door de miljoenen fietsen die elke dag de straten overspoelen, en als je het nog niet had gevoeld, vond ik het aanvankelijk overweldigend. Dus zoals elk verstandig weekendplan, omvatte het een ontsnapping uit de stad - ironisch genoeg op een motorfiets.

Wederom vertrok ik op de motor van Jack - Bestemming: Bến Tre, in de Mekong Delta. Beroemd om zijn kokosnoten en de typische landelijke sfeer van Vietnam. Ik voelde me alsof ik met Tarzan in de jungle was, alles was zo weelderig en dik. Maar 's nachts is het een heel ander verhaal, ik werd wakker, niet van de gebruikelijke alledaagsheid van fietsen om 4.30 uur, maar van het immense lawaai buiten onze kleine hut. Het getjilp van de vogels, het kwaken van de kikkers en andere beestjes, en dan het non-stop gehannes van de hanen. Het was een heel andere symfonie dan die van Saigon.

Met al die waanzin op straat, kun je er net zo goed mee dansen. Ik reed op mijn eerste motor en het gevoel om van A naar B te gaan was opwindend. Ik dring er bij degenen die erover denken naar Saigon te komen op aan om zich bij de chaotische scholen vissen door de straten te voegen, want het is erg leuk.

Uit liefde voor fietsen.

Zoals ik al zei, fietsen zijn een integraal onderdeel van mijn leven geweest, het bepaalt continu hoe mijn leven wordt geleefd. Het is de reden die me naar dit prachtige land aan de andere kant van de wereld heeft gebracht.

Het is ook de reden waarom ik constant ga fietsen - het brengt me op plaatsen waar ik anders nooit zou zijn gekomen.

Dit brengt me bij mijn bikepacking trip met Jack. Een weekend van geëlektrificeerde verkenning op de Saigon-fiets - We stopten onze rugzak met de weinige dingen die we nodig hadden voor een overnachting, sprongen op een veerboot en zetten koers naar Vung Tau om langs de kust te fietsen en vervolgens terug naar Saigon.

Zoals ik al zei, fietsen zijn een integraal onderdeel van mijn leven geweest, het bepaalt continu hoe mijn leven wordt geleefd. Het is de reden die me naar dit prachtige land aan de andere kant van de wereld heeft gebracht.

Het is ook de reden waarom ik constant ga fietsen - het brengt me op plaatsen waar ik anders nooit zou zijn gekomen.

Dit brengt me bij mijn bikepacking trip met Jack. Een weekend van geëlektrificeerde verkenning op de Saigon-fiets - We stopten onze rugzak met de weinige dingen die we nodig hadden voor een overnachting, sprongen op een veerboot en zetten koers naar Vung Tau om langs de kust te fietsen en vervolgens terug naar Saigon.

Lessen uit Vietnam.

Als je je moet onderdompelen in een nieuwe cultuur, krijg je ongetwijfeld te maken met verandering. En verandering creëert een omgeving waarin je geen expert bent. Verandering creëert incompetentie. Ik heb het over lokale gewoonten, manieren van communiceren, eten, vervlogen tijden….Het is allemaal een beetje ongemakkelijk, en nogmaals, vaak moet je er gewoon mee dansen. Dit is wat Vietnam mij heeft geleerd.

Ten eerste heb ik in mijn korte tijd hier veel geleerd over de Vietnamese mensen, ze zijn warm en nieuwsgierig, en niet te vergeten super aardig. Ze glimlachen met zowel hun ogen als hun mond. Alles is zo echt aan hen. In sommige opzichten lijkt hun humor sterk op die van de Ieren. Ik kreeg verhalen te horen over hoe de lokale bevolking zich hilarisch zou gedragen als ze misschien iets verkeerds deden in de buurt van de politie. Het gebroken Engels doet er niet toe of zelfs helemaal geen Engels, je begint het te begrijpen aan de hand van hun duizeligheid, hun glimlach en gelach.

Het volgende grote ding over een nieuwe plek is het eten! En het is hier best gaaf! En ik zeg dit van iemand die eerder serieus sceptisch was, zo erg dat ik aanvankelijk dacht dat ik me zou settelen met gewoon vegetarisch eten! Ik kan je vertellen dat ik er absoluut dol op was na een beetje zachte overreding. Mijn dieet is misschien ook op wonderbaarlijke wijze verbeterd. Het enige wat ik nu nodig heb, is wat meer overtuigingskracht op de eetstokjesafdeling. Noedels eten met een lepel werkt niet.